Første afdeling af serien “Mountainbike Trailcup Danmark” blev afholdt i weekenden ved Himmelbjerget nær Ry. Enduro serien er den eneste af sin slags i Danmark, konceptet er hentet fra udlandet men arrangørerne er kendte navne i dansk MTB kultur.

De ca. 150 deltager fordelt i kasserne Herre, Dame og H40 skulle ud på en 20km rute med en serie skarpe nedkørsler og over 800 højdemeter på ruten.

Konceptet, der bedre er kendt som Enduro, består I at rytterne køre kortere tekniske passager på tid, ofte ned af bakke, og så kører i rolige tempo mellem tidtagningerne.  Mellem hver timet passage følges rytterne i grupper af omkring 10 personer i de 3-4 timer løbet varer. Det giver en helt speciel veksling mellem benhårdt fokus og sjov med gruppen på kørslen hen imod den næste timede udfordring.

Der kunne ved denne afdeling trænes på 7 af de 8 passager, mens en nedkørsel var “blind”. Det betyder at forløbet holdes hemmeligt og rytterne derfor ikke har mulighed for at se eller træne på ruten før de slippes løs med uret startet.  Her bliver rytterens tekniske færdigheder virkelig sat på prøve.

Som noget nyt blev der kørt en prolog om lørdagen, for at få en naturlig opdeling i grupperne alt efter samlet til på to nedkørsler. Den blev kørt med et frit format, hvor rytterne måtte køre så mange gennemløb på nedkørslerne ”Død Ko” og ”Bob og Leth” som muligt i 2 timer. Nogen valgte at bruge mange kræfter på en god prolog, andre lynede med en enkelt tur på hver for at spare benene til selve løbet.

Resultatet blev at Stine Andersen (dame), Thomas Hansen (H40) og Sebastian Jensen (Herre) klokkede ind med hurtigste tider i deres klasser, men i alle grupper var der kun sekunder mellem rytterne. Scenen blev sat og det var spændende, om prolog-vinderne kunne bakke deres resultat op til løbet om søndagen.

Trailcuppens format og kultur lægger op til at der skal være plads til hygge og samvær krydret med cykel. Derfor var det muligt at overnatte i telt ved målområdet, hvor der var bål og gode røverhistorier.

Søndagen startede med løbsbriefing fra arrangørerne inden grupperne af ca 10 personer blev sendt afsted på rundstrækningen. Som noget ganske anderledes fra de løb mange kender, så starter et Enduroløb ikke med en sprint når starten går. Deltagerne ruller ud i hyggetempo, frem mod den første timede udfordring, og en del af tiden går med at lære de andre at kende når man nu skal køre sammen mange timer.

Nedkørslerne der skulle køres løb på var dele af det permanente spor ved Danmarks Tag samt nogle der kun måtte køres i forbindelse med løbet. Arrangørerne havde brugt meget tid på at optimere kendte spor og at forberede helt nye forløb.

Du kan finde det permanente spor “Danmarks Tag” på Singletracker Appen. Sporet er generelt kendt som et af Danmarks mest teknisk krævende og er specielt kendt for sine lange nedkørsler og tilsvarende morderiske opkørsler.
Perfekt terræn til en god gang Enduro.

Rytterne blev testet på en variation af forskellige spor, alt fra flowy sving og hop spor til stejle spor i blød skovbund. Meningen med et godt Enduro spor, er at der skal være noget for en hver smag, og at forskellige ryttertyper skal udfordres ligeligt på et bredt udvalg af sportyper. Hvem er bedst når downhill ryttere møder xc ryttere og man skal kunne lidt af det hele?

Første nedkørsel var ”Hello Kitty” en flowy nedkørsel med mange sving, og en god nedkørsel at få kroppen i gang på.
Et enkelt trædestykke udfordrede konditionen nær afslutningen.

Andet special stage var en ny nedkørsel ved navn ”Dudes of Hazard”. Den starter stejlt i blød jord og flader ud mod bunden, hvor der skal gives fuld gas hen til målstregen. Kameravinklen snyder måske lidt, det er meget stejlt i toppen 🙂

Den tredje nedkørsel rytterne skulle ud på var en klassiker ved Danmarks Tag, nemlig Ålen. Passagen starter fladt med lidt sving, rollers og et drop mellem to træer. Men tingene skifter karakter efter et skarpt højresving hvor selve Ålen venter rytterne. Det er en stejl nedkørsel med switchbacks, rødder og konstante udfordringer. For mange deltagere var Ålen nok et af de sværere momenter på dagens rute og det var da heller ikke alle der kom igennem uden knubs.

Dådyrsfarmen var den fjerde nedkørsel, og et eksempel på et stykke spor der  kun må køres i forbindelse med løbet. Generelt er den stejl det meste af vejen og i blød jord, der gør den en mundfuld at komme fejlfrit igennem.

Igen et stage hvor arrangørernes linjevalg udfordrede mange deltagere både mentalt og teknisk.
Og igen et stage der var fantastisk sjovt at køre!!

Den femte nedkørsel var den blinde stage. Her var det fuld gas fra starten op af en bakke, inden rytterne skulle takle tætte sving, der var lavet med en hakke forud for løbet. Det løse underlag betød at teknisk stærke ryttere havde mulighed for at vinde sekunder.

Efter den blinde nedkørsel gik ruten forbi event-området så rytterne kunne få fyldt vandflaskerne og toppe op med energi. Kage er altid godt efter allerede 2 timers kørsel, stort mentalt fokus og mange højdemeter.

Men det var langt fra slut, og det sjette special stage med navnet ”Min Ven Simon” ventede. På dette tidligere downhill spor skulle rytterne tackle tætte sving, rødder og hop. En nedkørsel der presser kroppen og evnen til at holde fokus.

Den normale opkørsel til Sort Guld var blevet vendt om, og som Stage 7 skulle “Vandrestien” gennemkøres fra top til bund.
Det første lange stykke er med høj hastighed på en smal hylde, fokus og præcis placering af forhjulet er vigtigt her. Hele nedkørslen er i det hele taget high-speed flow og som videoen viser mærker man virkeligt farten når træer og buske står SÅ tæt på sporet.

Rytterne skulle igen tackle den hårde opkørsel, inden en lige så fysisk ottende og sidste nedkørsel.
”Sort Guld” er en klassiker på Danmarks Tag og en af de længste nedkørsler i Danmark, den indeholder alt hvad Enduro skal byde på og kræver både rå styrke, kondition, køreteknik og overblik. Det er meget nemt at miste fokus eller køre træt i de sidste svære passager nær bunden, meget tid kan vindes eller mistes.

Smilene var brede og humøret var højt da sidste nedkørsel var taklet. High-fives blev givet og cyklerne blev peget i retning af målområdet. Her var Hansen Is vært med en is til alle deltagere og der var pølsevogn samt kolde øl inden lodtrækningspræmier og podiet.

Selvom der skulle findes en vinder af de tre klasser, kunne man fornemme at vindere var et biprodukt af dagen. Her var den gode cykeloplevelse og kammeratskab i højsædet. Selvom rytterne var trætte efter 3-4 timer i sadlen var stemningen høj.

I dameklassen løb Ida Høgh Sørensen (Hjortdal MTB) afsted med sejren efterfuldt af Sandra Bohn Thomsen (DMK) og Henriette Klostergaard Rokkjær (Gl. Rye MTB).

I H40 klassen var den lokalkendte Flemming Tanghus der stod øverst på podiet efterfuldt af prolog vinderen Thomas Hansen (All Access). Daniel Krigslund (Fat Cat Racing) indtog tredjepladsen.

I den største klasse, Herre, fandt prolog vinderen Sebastian Jensen (FLOWMTB.DK/Singletracker medarbejder) vejen til det øverste trin på podiet. Frederik Leth (Gl. Rye MTB) indtog andenpladsen efterfuldt Anders Kronborg (Team Slettestrand).

Næste afdeling af Mountainbike Trailcup bliver kørt i Randers d. 3 Juni. Her er det en oplagt mulighed at komme og kigge på eller prøve denne spændende løbsform af.

Rundt om Randers ligger sporene Vorup, Månedalen og Romalt. Det er blandt andet i Vorup dele af næste afdeling afholdes. Hop på Singletracker Appen og læs omkring sporene. Du kan desuden få en rutevejledning til sporene, hvis du finder dem spændende.

Sporet “Danmarks Tag” der blev kørt på under løbet, kan findes på Singletracker Appen. I området ligger der desuden spor som Vesterskov og Nordskoven.

Alle billeder er taget af Claus Hilmar

Video er fra Sebastian Jensen